Starta kennel

Att starta en kennel och få ta hand om en massa gulliga hundar och valpar hela dagarna är kanske en dröm för många. Men det är inte bara rosenskimrande härligt att ha en kennel. Det finns mycket du behöver tänka på och göra innan du kan sätta igång, det finns en hel del att lära sig och det bästa är om du kan få tag på en mentor som kan hjälpa dig den första tiden. Hundarna som ska användas i avel behöver vara friska och mentalt stabila, gärna utställda så du vet hur väl de ligger till i förhållande till sin rasstandard. Höfter och armbågar ska röntgas så att det inte avlas på individer med ärftliga problem. Beroende på vilken ras du är intresserad av att föda upp så finns det även rasspecifika problem och sjukdomar att ta hänsyn till. Läs på ordentligt om din ras så att du vet vad du har att jobba med.

Innan du startar

När du har bestämt dig för vilken ras du vill satsa på och läst på så mycket som möjligt om den så behöver du även läsa på om avel i allmänhet. Det finns en kurs hos SKK att gå för dig som vill hålla på med avel och få din kennel registrerad och godkänd. på Svenska Kennelklubbens hemsida kan du läsa om hur du går tillväga från början till slut, där finns all information om kurser och utbildningar för dig som vill avla på dina hundar, hur du registrerar valparna, samt hur du får ditt kennelnamn registrerat och din kennel godkänd. Där finns även alla redan registrerade och godkända uppfödare listade, så att du kan kontakta någon som redan föder upp rasen som du är intresserad av. Du behöver ju få tag på bra hundar som kan representera sin ras och föra vidare bra egenskaper till dina kommande generationer av hundar i din kennel. Kom även ihåg att följa upp dina valpar i vuxen ålder så att du ser hur det går med din avel. Om de är friska och mentalt stabila hundar i vuxen ålder så kan det ses som ett gott avelsresultat.

Hundgård och hundkoja

Bor du så att du kan ha en hundgård utomhus till dina hundar är det viktigt att det finns en hundkoja i hundgården. Hundkojan ska hundarna kunna gå in i för att få skydd mot vinden under kalla vinterdagar och för att få skugga under varma sommardagar. Det behöver vara isolerat i både innertak och väggar så ta gärna hjälp av en snickare. En hundgård kan vara skönt att ha ifall du har många hundar i din kennel. Naturligtvis går det att starta en kennel även om man inte bor så att man kan ha en hundgård. Be gärna en representant från Svenska Kennelklubben att komma hem till dig och godkänna din kennel, så vet du att ditt hem är godkänt för hundhållning. Även om du har en hundgård så måste hundarna ändå rastas, vilket är viktigt att komma ihåg. Enligt lag måste hundarna få komma ut och rastas minst en gång per dag om de spenderar dagarna i en hundgård.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike