Gör din valp rumsren

Den kanske viktigaste träningen man måste genomföra som ägare till en ny valp är att göra den rumsren. Att inte genomföra den träningen resulterar i en hund som inte kan vistas i möblerade rum, och som man aldrig kan ta med sig hem till någon annan. Lyckligtvis behöver det inte vara så svårt att få sin valp rumsren, om man bara har tålamod.

En valp som har tränats rätt blir vanligtvis rumsren när den är mellan 3 och 6 månader gammal. Tricket för att få processen att gå så snabbt som möjligt är att alltid vara uppmärksam på valpen, och se till att ta ut den utomhus så fort den visar tecken på att behöva kissa eller bajsa. För att lättare kunna ha uppsikt över valpen hela tiden är det bra att begränsa valpens rörelseutrymme i hemmet, till exempel genom att sätta upp en liten inhägnad. Där kan man också täcka golvet med tidningspapper.

Om valpen inte kissar direkt när man har kommit ut får man ha tålamod och stå kvar tills den har gjort ifrån sig – det är viktigt att den så ofta som möjligt uträttar sina behov utomhus för att den ska lära sig. Efter ett tag lär man sig sannolikt sin egen valps mönster, men det är vanligt att hundvalpar vill kissa efter att de har sovit, efter att de har lekt en stund och efter att de har ätit. För att minimera risken att valpen kissar under natten är det därför en bra idé att inte ge den mat senare än klockan åtta på kvällen.dog-280332_960_720

Något som är mycket viktigt under hela processen är att inte blanda in någon bestraffning överhuvudtaget, till exempel om hunden skulle kissa inomhus. Att bestraffa hunden leder bara till att den blir otrygg och stressad; den förstår inte själv vad den har gjort fel eftersom den inte vet skillnad på inomhus och utomhus än.

För att göra det så lätt för sig som möjligt under den period som valpen tränas för att bli rumsren bör man släppa på eventuella krav på städningsnivå man har i hemmet – det är oundvikligt att hemmet kommer att smutsas ner mer under den här perioden. Då är det bättre att ge hemmet en rejäl makeover när valpen har blivit lite äldre, och till exempel slutat tugga på möbler. Förutom att storstäda hemma kan man då passa på att till exempel anlita en målare för att piffa upp eventuella lister som naggats, eller väggar som behöver fräschas upp. Du hittar en pålitlig målare i Stockholm på Vimalar.se.

Om du efter att ha läst allt detta känner att du inte har disciplinen eller orken som krävs för att träna en valp att vara rumsren, finns det ett annat alternativ om du ändå vill bli hundägare, nämligen att adoptera en vuxen hund. Det finns mängder av hundar i Sverige som väntar på omplacering, till exempel hos Hundstallet, och när du adopterar en sådan hund ger du inte bara hunden chans till ett nytt liv, utan dig själv en redan rumsren hund, som ändå kan ge dig all den kärlek en hund du har haft sedan valp kan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike