På alla hundklubbar som finns runt om i landet kan du få träningshjälp och gå kurser som valpkurser, lydnadskurser och mycket mer. Ofta finns det även fria träningstillfällen med en instruktör på plats. Ibland kallas detta öppen träning och går ut på att du tränas själv och kan rådfråga instruktör om du kör fast.
Ledarskap på rätt sätt
Det är inte bara brukshundsklubbarna som erbjuder träning, utan det finns många privata aktörer också. Du kanske känner för att du skulle vilja öppna din egen verksamhet och bli en instruktör du med? Det finns flera olika vägar att gå för att skaffa din utbildning. Ett sätt är att ta kurser i Svenska Brukshundsklubbens regi och en annan väg är att vända dig till en annan aktör.
Att vara instruktör betyder att du behöver vissa kunskaper inom ledarskap också, och sådant är nyttigt även i det icke hundrelaterade arbetslivet. Du kanske vill stiga i graderna på ditt jobb, eller så har du fått nya uppgifter. Att då gå en ledarskapsutbildning stockholm kan vara en god idé för att utöka dina kunskaper för att bli en bättre ledare, en mer framgångsrik chef eller för att få avdelningen mer produktiv. Dina erfarenheter bär du sedan med dig även på fritiden och kan göra att du dessutom blir en bättre instruktör.
För att vara en bra instruktör behöver du ha en vilja att hjälpa andra och ett brinnande intresse för att träna både hundar och människor. Det är också väldigt nödvändigt att du har tillräckliga sociala färdigheter och kan prata med folk samt att du kan ge kritik på rätt sätt. Börja med något positivt, ta det negativa och avsluta med något positivt enligt hamburgermodellen som den heter. Det ger bättre effekt på mottagaren som du ska stärka, inte slå ner.
Att du har tävlat en massa med din egen hund på högre nivåer spelar ingen roll. Du kan vara en bra instruktör utan att ha varit med i landslaget i lydnad. Det är hur du är som person, dina kunskaper och din vilja som räknas, och ingen blir någonsin fullärd, inte ens instruktörer eller tävlingsekipage.
Lyssna på hunden
När du utbildar dig till instruktör är det lämpligt om du börjar med en sak i taget, kanske en valpkurs först för att sedan bygga på med vidareutbildning eller fler kurser. Ha aldrig en kurs inom områden du inte behärskar. Du behöver kunna det du ska hjälpa andra att lära sig. Att dessutom kunna uppvisa intyg på att du har gått särskilda instruktörskurser gör att du får en högre trovärdighet och att folk faktiskt vänder sig till dig för att få hjälp med sin bråkiga unghund.
En styrka som för instruktören är bra att ha är allmän hundkunskap om olika rasers användningsområden och hur hundar kommunicerar. Det kan göra att du lättare ser vilka problem ett visst ekipage har och hur du kan hjälpa dem. Lyssna på vad hunden säger och utgå ifrån det. Det finns sällan problemhundar, de försöker bara berätta något, och din uppgift är att ta reda på vad.
Lycka till!