Så väljer du hundras

Om du står i stånd att köpa hund vet du kanske att det finns många olika faktorer att ta hänsyn till. Oavsett om du planerar att köpa en valp direkt från en uppfödare eller om du vill ta över en vuxen hund måste du ta ställning till vilken ras du vill ha. Det är nämligen så att alla hundraser har sina egna individuella särdrag – och det kan ha stora konsekvenser för ditt hushåll. Att göra rejäla efterforskningar på förhand och se till att välja rätt hundras är nyckeln till ett långt och lyckligt hundägande.

En viktig del som spelar in i valet av hund är i vilken utsträckning du är beredd att motionera hunden. Olika hundraser skiljer sig nämligen enormt åt i hur mycket fysisk aktivitet de kräver. Hundraser som border collie är framavlade för att arbeta som fårhundar. Det gör att de kräver mycket fysisk stimulans – och om de inte får det blir de lätt rastlösa och oroliga. Om du bor i lägenhet utan tillgång till grönytor bör du se till att välja en hundras som inte kräver lika mycket motion. Även om exempelvis en golden retriever är en vacker och mysig hund måste du vara medveten om att den behöver motioneras flera gånger om dagen.

Även storleken kan spela in när det gäller val av hund. Det är en gammal sanning att stora hundar kräver mer jobb. Det kan handla om alltifrån fällning av päls till att plocka upp efter att hunden uträttat sina behov som påverkas av hundens storlek. Dessutom behöver du anpassa matportioner efter hundens storlek. En ytterligare effekt av en stor hund är att de kräver mer fysisk styrka så att du inte tappar kommandot under promenaderna. Genom att anpassa hundens storlek till dina behov ökar du chanserna för ett lyckat val.

Om du har barn är det extra viktigt att tänka igenom valet av hundras ordentligt. Barnvänliga hundraser finns det gott om, men se till att du på förhand vet att hunden går bra ihop med barn. Det kan också vara klokt att välja barnkläder som ser till att klarar lekar och hundpromenader utomhus.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike