Hundsele eller halsband?

För nyblivna hundägare finns det en hel del att planera innan den nya valpen kommer hem. Det kan handla om matskålar, tillbehör för valpens skötsel och en fin hundsäng. En valp kommer att behöva träning och att lära sig att gå i koppel under sina dagliga promenader. Men även sköna promenader utan träning och disciplin bör ingå i din växande hunds vardag. Som hundägare har du hundra procent ansvar över din hund, vilket innebär att den inte bör vara okopplad. Det är här som en bekväm hundsele kan fungera som en kompromiss så att din hund får en känsla av frihet men ändå är kopplad.

Vilket är bäst, halsband eller hundsele?

Det har pågått en debatt under många år gällande vilket som är bäst för hunden, sele eller halsband. Faktum är att denna debatt är ganska onödig. Som hundägare bör du testa dig fram till vad som passar bäst för din hund och dig. Det finns många fördelar med att använda både halsband och sele samtidigt. Det innebär inte att du har två koppel utan använder kopplet till selen eller halsbandet vid behov. För en valp bör du alltid använda hundsele så att du inte skadar hundens nacke. Däremot är det lämpligt att vänja hunden vid halsband (för träningssyfte) när den börjar växa till sig.

En bra hundsele

Det kan vara knepigt att välja rätt hundsele för din hund eftersom det finns så många olika hundselar att välja mellan. När du letar efter en bra hundsele av god kvalitet till fint pris bör du kika in hos Zoo.se. De erbjuder ett mycket brett sortiment av olika typer av hundselar såsom promenadselar, spårselar, vardagsselar, reflexselar, antidragselar samt kompletterande tillbehör. För mindre hundar finns till exempel svensktillverkade Gustaf & Evita Y-selar som är vadderade och mjuka. Hurttas hundselar är vadderade och passar alla hundar som lever ett aktivt uteliv. Julius K9 IDC Power Harness är en ergonomisk och skön hundsele med handtag på ryggen. Den fulländade samt unika K9 Innova Dog Comfort Power-Harness är alltid ett bra val. Självklart finns det många fler olika varumärken och selar att välja mellan i alla storlekar.

Hundar som måste ha sele

Vissa hundraser samt hundar med fysiska sjukdomar eller problem måste ha en hundsele. Hundraser med platta ansikten och kort huvud såsom mops, chow chow, chihuahua, shih tzu, pekingese, bulldogg eller fransk bulldogg bör alltid ha en hundsele. Hundar med luftvägsproblem som exempelvis trachealkollaps behöver sele för att undvika tryck på halsen. Hundar med lång kropp som till exempel tax får ofta diskbråck men genom en sele minskas tyck på rygg och nacke, vilket förebygger skador. När en hund lider av en ortopedisk sjukdom är en hundsele ett stort hjälpmedel för att få hunden att röra sig.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike