Välj hundsport åt din valp

Under de första månaderna med en ny valp har man sannolikt tillräckligt att göra med att bara hålla valpen välmående genom att ge den rätt mat vid rätt tid och rasta den regelbundet. Det är dock även en bra idé att i ett så tidigt stadium som möjligt gå på en valpkurs hos exempelvis en brukshundsklubb tillsammans med din nya fyrfota vän, så att valpen kan få grundläggande lydnadsträning. Denna träning gör inte bara livet tillsammans med din hund lättare, utan banar också väg för att du ska kunna utöva någon form av hundsport tillsammans med din hund.

Det går att utöva hundsport med vilken hundras som helst, eftersom det finns en bred variation bland hundsportens alla grenar. Vissa raser lämpar sig dock särskilt väl för aktiva hundsportsgrenar, närmare bestämt de som har en högre energinivå och kräver mental och fysisk stimulans och aktivering för att inte utveckla oönskade beteenden. Det handlar vanligtvis om raser som traditionellt har använts som brukshundar, till exempel vallhundar och jakthundar. Även om man äger en mops eller annan renodlad sällskapshund finns det dock hundsportsgrenar som passar.

En sådan gren är agility, som alla hundraser kan ägna sig åt. Agility går ut på att hunden, med hjälp av indikationer från sin förare, ska ta sig igenom en hinderbana på kortast möjliga tid och med så få misstag som möjligt. Hindren kan bestå av allt från hopp och tunnlar till balansbrädor och slalompinnar. Eftersom olika hundraser har olika förutsättningar, tävlar man i olika klasser i agility baserat på hundens storlek: X-small, small, medium, large och X-large. På så sätt kan alla hundar tävla på lika villkor. Agility är en hundsport som kräver stor samordning mellan hunden och föraren, och som ger föraren minst lika mycket motion som hunden, eftersom han eller hon måste hålla takt med hunden runt banan.

En hundsport som inte är lika ansträngande för föraren, men som ger hunden bra med motion, är hundfrisbee. Hundfrisbee går som namnet antyder ut på att hunden ska apportera en frisbee som föraren kastar. Man tävlar i två olika grenar, distans och freestyle, där distans går ut på att hunden under en begränsad tid ska fånga så många och långa kast som möjligt, medan freestyle handlar om att visa upp vissa inlärda trick samtidigt som hunden fångar frisbeen. I Sverige är sporten än så länge relativt oetablerad, men det finns kurser och uppvisningar i hundfrisbee, liksom ett fåtal ekipage som tävlar.Obedience_(free_heeling)

En annan klassisk hundsport, som kräver stor disciplin från både hundägare och hund, är lydnad, eller lydnadsprov som grenen egentligen heter. Lydnadsprovet går ut på att ett ekipage bestående av en hund och hundförare ska utföra ett visst program, kallat en runda, med olika moment som att gå fot, att stanna och vänta medan föraren går iväg och att komma på kommando. Vanligtvis får inte några verbala kommandon ges under rundan, och i vissa klasser förekommer också distraktioner för hunden för att öka svårighetsgraden.

Att utöva en sport tillsammans med sin hund gör inte bara att hunden (och sannolikt du själv) mår bättre, utan också att ni kommer närmare varandra. För de flesta hundägare är hunden en familjemedlem som man delar allt med – sin lediga tid, sin mat, sin kärlek och sin säng. Det sistnämnda kan göra att man behöver investera i en större säng, särskilt om man har en stor hundras som tar upp mycket plats. Du hittar sängar som passar alla hundraser på Furniturebox.se.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

spike