Hundklubbar

Det finns ett antal hundklubbar i Sverige och i denna artikel kommer du att få en genomgång av två av dem största, svenska kennelklubben och brukshundsklubben. Dessa två klubbar är båda viktiga för Sveriges alla hundar på olika sätt.

Svenska Kennelklubben

Denna hundklubben startades år 1889. Klubbens mål är att främja uppfödandet av friska hundar och se till att de raser som finns bevaras som de är. Alla hundar som föds behöver inte vara registrerade i SKK men utan att vara registrerade så får de ingen stamtavla. Det kan finnas många olika anledningar till varför en kull valpar inte blir registrerade i SKK. Kanske har de avlats på sjuka eller skadade hundar, eller kanske är hundarna blandraser.

Alla som har en hund kan vara med i svenska kennelklubben och det är genom dem du kan hitta den hunden du söker. På deras hemsida finns det information om de flesta raserna, eventuella sjukdomar rasen kan ha och vilka uppfödare som är godkända av denna klubb. Alla uppfödare rekommenderas att gå uppfödarkurser och utbilda sig innan de börjar föda upp hundar. Att bli uppfödare är inget du blir över en natt utan det krävs noga planering och kunskap. Du kan gå in på SKKS hemsida om du vill ta kontakt med dem angående eventuella frågor som du kan ha.

Då hundar ofta är ute och vissa tävlingar och träningskurser sker utomhus, kan du ge din hund Seresto som kommer ge din hund skydd mot bland annat fästingar och loppor. Dessa småkryp kan flytta sig mellan olika hundar och det gäller att skydda hunden, särskilt om den träffar andra hundar.

Svenska brukshundsklubben

Denna klubb skapades år 1918 och är en ideell förening som riktar sig till hundägare. Denna klubb är en specialklubb som ingår i svenska kennelklubben. Hunden blev en militär medhjälpare under andra världskriget, de användes som räddningshundar och kunde rädda tusentals soldater. År 1920 hölls den första tävlingen på brukshundsklubben. Den tävlingen handlade främst om utställning och i samband med detta, anordnades tävlingar i räddning och spårning. På 1930-talet höll brukshundsklubben på att splittras i och med att kriget var i antågande. Fler och fler hundar behövdes nämligen i kriget.

Behovet fanns för en gemensam klubb och inte flera olika klubbar som det tidigare hade varit. Därför samlades alla existerande klubbar under ett namn, nämligen

svenska brukshundsklubben. Sammanslagningen skedde år 1940 och fler raser presenterades i klubben. Du kan gå med i klubben och gå på hundkurser och vara med på tävlingar som anordnas genom dem och svenska kennelklubben i framtiden. Alla hundar får vara med på tävlingarna oavsett ras och bakgrund. Du ska däremot tänka på att om din hund inte har stamtavla, och bara är registrerad i jordbruksverket, kommer du behöva ansöka om tillstånd för att vara med.

Tillståndet hittar du på svenska kennelklubbens hemsida medan du kan anmäla dig till tävlingar på

svenska brukshundsklubbens hemsida. Beroende på vilket hundras din hund tillhör, kommer du kunna anmäla dig till olika tävlingar. Har du en apporterande hund kommer du kunna anmäla dig till dessa tävlingar. Vallhundar anmäls till valltävlingar osv.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

spike