Att tänka på när man köper valp

Att skaffa hund är ett stort beslut, och det krävs mycket eftertanke och reflektion för att avgöra om man har utrymme i sitt liv just nu för en hund, och för att bestämma sig för vilken ras som passar ens förutsättningar bäst. Även efter att man har bestämt sig för att skaffa hund, och bestämt sig för en ras, kvarstår dock många saker att tänka på. En av de viktigaste är kanske vilken uppfödare man ska vända sig till för att köpa sin hund. För vissa, mer sällsynta raser har man kanske inte mycket val rent geografiskt – det kanske bara finns en uppfödare i ens närhet. Så långt det är möjligt bör man dock välja en uppfödare som man känner att man har bra personkemi med, eftersom man kan få mycket hjälp och stöd för uppfödaren under valpens första tid hemma, till exempel när det gäller foder och sjukdomar.puppies-1871260_960_720

Man måste också tänka på en rad praktiska detaljer när man väl ska hämta sin valp. Det är till exempel viktigt att hålla reda på att man får ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett intyg om valpbesiktning vid överlämningen. Dessa dokument ska inte vara mer än en vecka gamla. Det är också viktigt att valpen är ID-märkt, antingen genom ett chip eller genom en örontatuering. Man bör också få ett intyg på de vaccinationer valpen har fått, och de eventuella kommande vaccinationer som ska göras, liksom avmaskningar. Om du har valt en seriös uppfödare kommer de själva att ta upp allt detta.

Det kan också vara viktigt att tänka på att du kan behöva göra vissa förändringar i ditt hem inför valpens ankomst. Precis som barn måste valpar till exempel skyddas från att ramla ner för trappor, utför balkonger eller göra illa sig på något annat sätt i hemmet. Det kan också vara en bra idé att sätta upp markiser eller någon annan form av solskydd i den del av huset där valpen har sin sovplats, eftersom valpar sover större delen av dygnet. Du kan få hjälp med markiser i Stockholm på Hagasolskydd.se. När allt detta är fixat är det bara att välkomna din nya valp hem!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike